玉露 GYOKURO
Opakowanie: 50g
GYOKURO to najlepszy rodzaj zielonej herbaty o bogatym aromacie. Należy jednak zwrócić uwagę na ilość zaparzanej wody oraz jej temperaturę. Liście herbaty
GYOKURO są najwyższej jakości, uprawiane przez wykwalifikowanych producentów z prefektury Kagoshima zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego.
Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.
Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.
Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.