煎茶 SENCHA
Opakowanie: 100g
SENCHA to najpopularniejsza zielona herbata, którą Japończycy piją na co dzień.
Liście tej herbaty SENCHA są uprawiane przez wykwalifikowanych producentów z prefektury Kagoshima zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego.
Sencha to jedna z najczęściej pitych herbat w Japonii, którą smakosze delektują się każdego dnia.
Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.
Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.
Sencha uprawiana na słońcu ma orzeźwiającą goryczkę, aromat oraz orzeźwiający smak. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.
Sencha to herbata o bardzo delikatnym smaku, której właściwe zaparzenie jest dość trudne.
Im wyższa jakość liści herbaty, tym niższa temperatura wody potrzebna jest do zaparzania.
Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.