煎茶 SENCHA

Opakowanie: 100g

SENCHA to najpopularniejsza zielona herbata, którą Japończycy piją na co dzień.

Liście tej herbaty SENCHA są uprawiane przez wykwalifikowanych producentów z prefektury Kagoshima zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego.

47,00 zł
Brutto

Sencha to jedna z najczęściej pitych herbat w Japonii, którą smakosze delektują się każdego dnia.

Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.

Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.

Sencha uprawiana na słońcu ma orzeźwiającą goryczkę, aromat oraz orzeźwiający smak. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.

Sencha to herbata o bardzo delikatnym smaku, której właściwe zaparzenie jest dość trudne.

Im wyższa jakość liści herbaty, tym niższa temperatura wody potrzebna jest do zaparzania.

Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.