montea

Obecnie mówi się, że produkcja herbaty ekologicznej w Japonii stanowi mniej niż 10% całkowitej produkcji japońskiej herbaty w Japonii.

A w Japonii od wielu lat mówi się, że „organiczna japońska herbata = nieprzyjemny smak”.

Jednak wielkość produkcji rośnie z roku na rok, a jakość japońskiej herbaty ekologicznej szybko się poprawia dzięki wysiłkom pełnych pasji plantatorów herbaty.

Obecnie głównym obszarem produkcji herbaty ekologicznej w Japonii jest region Kyushu w zachodniej części Japonii, a zwłaszcza prefektura Kagoshima, która słynie z tego, że jest boskim miejscem dla upraw ekologicznej herbaty.

W ostatnich latach japońska herbata organiczna stała się popularna na całym świecie. W związku z tym istnieje tendencja do myślenia, że ​​„herbata organiczna = herbata sprzedawana za granicą”, a w Japonii produkuje się wiele herbat organicznych niskiej jakości.

Liście herbaty używane w MON TEA są uprawiane w rolnictwie ekologicznym lub są wolne od pestycydów i są produkowane wyłącznie przez pasjonatów herbaty z Japonii, którzy zostali precyzyjnie wyselekcjonowani przez założyciela MON TEA, pana Sakamto, podczas jego podróży po całej Japonii w poszukiwanie doskonałych produktów.

NORIHIKO SAKAMOTO

Założyciel MON TEA – NORIHIKO SAKAMOTO

NORIHIKO SAKAMOTO pracował jako sommelier przez około 10 lat w eleganckich restauracjach w Tokio i Singapurze. W maju 2018 roku wrócił do Japonii z Singapuru i przez około rok podróżował po całej Japonii w poszukiwaniu najlepszych producentów i towarów. W sierpniu 2019 przeniósł się do Warszawy i założył firmę „HIKOEMON Sp. z o. o. ”. Korzystając z dotychczasowego doświadczenia, prowadzi firmę jako CEO i specjalista od japońskich alkoholi i herbat.

Norihiko Sakamoto jest specjalistą od japońskich alkoholi, herbat, żywności, kuchni, japońskich strojów tradycyjnych oraz sztuki, w tym też ikebany. Jego życiowym celem jest szerzenie japońskiej kultury i sztuki oraz ukazywanie jej najlepszych aspektów.

hiko & mon

O HIKO & MON ひこえもん

Jesteśmy specjalistami od alkoholi japońskich i herbaty japońskiej i japoński posiłe.

W firmie HIKO & MON zajmujemy się selekcją, importem i sprzedażą najwyższej jakości japońskich składników w kraju.

SAKAMOTO-YA to sklep z japońską żywnością premium, japońskimi alkoholami oraz sake firmy HIKO SAKE oraz z japońską organiczną herbatą premium MON TEA.

Nasze produkty są najwyższej klasy, starannie wyselekcjonowane przez naszego prezesa Pana SAKAMOTO podczas jego podróży po Japonii.  

W sklepie stacjonarnym znajdują się produkty, których nie można nabyć w sklepie online, dlatego gorąco zachęcamy do odwiedzenia nas w centrum Warszawy!

Zapraszamy również na naszą stronę: https://www.sakamotoya.pl/