Czym jest herbata japońska?
Herbata japońska to herbata produkowana w Japonii i pojęcie to odnosi się głównie do herbaty zielonej, która jest również „herbatą niefermentowaną”. Z kolei herbata Oolong (niebieska herbata), która reprezentuje herbatę chińską, to „herbata półfermentowana”, a herbata czarna to „herbata w pełni sfermentowana”.
Istnieją różne rodzaje zielonej herbaty różniące się metodą uprawy i metodami przetwarzania. Na przykład jedne z najbardziej luksusowych rodzajów herbaty japońskiej „Gyokuro” i „Wysokiej klasy Matcha” są uprawiane poprzez zasłonięcie upraw herbaty w celu ochronienia jej przed słońcem. Dzięki temu procesowi herbata będzie miała łagodny, mniej gorzkawy smak z bogatym umami.
Mówi się, że herbata japońska choć jest pyszna, ale jest trudna do zaparzenia. Powodem jest to, że temperatura i ilość wody potrzebnej do przygotowania herbaty, a także czas parzenia różnią się w zależności od rodzaju herbaty.
Dopracowanie do perfekcji tego procesu może zająć trochę czasu, gdyż parząc japońską herbatę należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość wody, temperaturę i czas parzenia.
Japońska herbata a zdrowie
Picie japońskiej herbaty ma wiele zalet, głównie ze względu na katechinę, która jest odpowiedzialna za specyficzną cierpkość herbaty. Herbata ma wiele zalet a jej pozytywne efekty działania widziane są w wielu dziedzinach m.in działanie hamujące karcynogenezę, działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, pozytywne działanie dietetyczne, działanie spowalniające starzenie się komórek, działanie hamujące wzrost ciśnienia krwi, a także działanie obniżające poziom cukru we krwi, działanie przeciwbakteryjne, zapobieganie próchnicy, zapobieganie nieświeżemu oddechowi i wiele innych.
Pijmy japońską herbatę i bądźmy zdrowi i piękni.
抹茶 MATCHA
Matcha jest powszechnie znana jako sproszkowana wersja z liści herbaty zielonej. Istnieje wiele odmian proszku Matcha i różnią się one smakiem. Wyróżniamy rodzaje od bardzo taniej i kiepskiej jakości Matcha do najdroższych stosowanych w ceremoniach herbacianych.
Prawdziwa Matcha to bardzo droga herbata.
Liście herbaty tradycyjnie używane do produkcji Matcha są uprawiane poprzez zakrywanie upraw pól herbacianych i blokowanie światła słonecznego. Liście herbaty przetwarzane na Matchę to tzw. „Tencha”. Mieląc liście Tencha w kamiennym młynie, uzyskuje się gładki i drobny proszek, który to właśnie jest pyszną matchą o łagodnym smaku z małą goryczką i bogatym umami. W historii Japonii jest wiele wzmianek o wybitnych osobach pijących herbatę Matcha. Był to od zawsze napój niezbędny w chwilach świętowania i rozrywki.
Co jest bardzo smutne, to tania Matcha, która jest obecnie popularna na rynku w Europie, nie jest wytwarzana z liści herbaty ze specjalnych osłoniętych upraw, ale z herbaty, która jest wytwarzana przez proste sproszkowanie tanich liści zielonej herbaty za pomocą maszyny.
Naszym celem w MON TEA jest dostarczanie naszym klientom herbaty Matcha o najlepszej jakości i smaku, dlatego liście herbaty używane w matcha firmy MON TEA pochodzą tylko z oryginalnych liści Tencha, które tworzą wysokiej klasy organiczną matcha drobno zmieloną w młynie kamiennym.
玉露 GYOKURO
Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.
Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.
Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.
煎茶 SENCHA
Sencha to jedna z najczęściej pitych herbat w Japonii, którą smakosze delektują się każdego dnia.
Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.
Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.
Sencha uprawiana na słońcu ma orzeźwiającą goryczkę, aromat oraz orzeźwiający smak. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.
Sencha to herbata o bardzo delikatnym smaku, której właściwe zaparzenie jest dość trudne.
Im wyższa jakość liści herbaty, tym niższa temperatura wody potrzebna jest do zaparzania.
Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.
焙じ茶 HOJI CHA(茶葉)
Japońska herbata wytwarzana przez prażenie liści zielonej herbaty, o łagodnym smaku i z mniejszą goryczką. Ma mniej kofeiny przez co jest idealna dla dzieci. Hojicha daje napar w kolorze brązowym łagodnym, orzeźwiającym smaku i umami. Można ją pić w dużych ilościach ponieważ zawiera mało kofeiny i aminokwasów. Herbata hojichą, wyróżniane są jej dwa rodzaje i smaki w zależności od części liści z których powstaje i tak "hojicha" powstała z prażonymi liści i "kukihojicha" z prażonych łodyg. „Hojicha” ma intrygujący zapach, który działa bardzo uspokajające dzięki zawartym w niej pirazynom i furanom.
玄米茶 GENMAI CHA
GENMAI CHA jest to herbata będąca mieszanką liści sencha i prażonego brązowego ryżu. To popularna japońska herbata o aromatycznym i bogatym smaku.
烏龍茶 OOLONG CHA
To przedstawiciel typowej herbaty chińskiej. Jest to herbata pół-fermentowana zwana herbatą niebieską a nie zieloną. Jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty w Japonii. Jest aromatyczna i z lekką goryczką, a popularność zyskuje jako herbata najlepsza do picia podczas posiłków. Herbata którą mamy w ofercie jest najwyższej klasy herbatą Oolong, idealną do chińskiej ceremonii herbacianej. Jest to Herbata wyróżniająca się od tych dostępnych na rynku najwyższą jakością i gatunkiem.
Jak zaparzyć pyszną herbatę
Gyokuro : 50ml wody (50-60℃) / Czas zaparzania: 3 minuty
Jo Sencha : 100ml wody (60-70℃) / Czas zaparzania: 1 minuta
Sencha : 150ml wody (70-80℃) / Czas zaparzania: 1 minuta
Genmaicha : 150ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania : 30 sekund
Hojicha : 150ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania : 30 sekund
Oolong tea : 100ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania: 2 minuty