tea-1.jpg

Czym jest herbata japońska?

Herbata japońska to herbata produkowana w Japonii i pojęcie to odnosi się głównie do herbaty zielonej, która jest również „herbatą niefermentowaną”. Z kolei herbata Oolong (niebieska herbata), która reprezentuje herbatę chińską, to „herbata półfermentowana”, a herbata czarna to „herbata w pełni sfermentowana”.

Istnieją różne rodzaje zielonej herbaty różniące się metodą uprawy i metodami przetwarzania. Na przykład jedne z najbardziej luksusowych rodzajów herbaty japońskiej „Gyokuro” i „Wysokiej klasy Matcha” są uprawiane poprzez zasłonięcie upraw herbaty w celu ochronienia jej przed słońcem. Dzięki temu procesowi herbata będzie miała łagodny, mniej gorzkawy smak z bogatym umami.

Mówi się, że herbata japońska choć jest pyszna, ale jest trudna do zaparzenia. Powodem jest to, że temperatura i ilość wody potrzebnej do przygotowania herbaty, a także czas parzenia różnią się w zależności od rodzaju herbaty.

Dopracowanie do perfekcji tego procesu może zająć trochę czasu, gdyż parząc japońską herbatę należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość wody, temperaturę i czas parzenia.

tea-2.jpg

Japońska herbata a zdrowie

Picie japońskiej herbaty ma wiele zalet, głównie ze względu na katechinę, która jest odpowiedzialna za specyficzną cierpkość herbaty. Herbata ma wiele zalet a jej pozytywne efekty działania widziane są w wielu dziedzinach m.in działanie hamujące karcynogenezę, działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, pozytywne działanie dietetyczne, działanie spowalniające starzenie się komórek, działanie hamujące wzrost ciśnienia krwi, a także działanie obniżające poziom cukru we krwi, działanie przeciwbakteryjne, zapobieganie próchnicy, zapobieganie nieświeżemu oddechowi i wiele innych.

Pijmy japońską herbatę i bądźmy zdrowi i piękni.

tea-3.jpg

抹茶 MATCHA

Matcha jest powszechnie znana jako sproszkowana wersja z liści herbaty zielonej. Istnieje wiele odmian proszku Matcha i różnią się one smakiem. Wyróżniamy rodzaje od bardzo taniej i kiepskiej jakości Matcha do najdroższych stosowanych w ceremoniach herbacianych.

Prawdziwa Matcha to bardzo droga herbata.

Liście herbaty tradycyjnie używane do produkcji Matcha są uprawiane poprzez zakrywanie upraw pól herbacianych i blokowanie światła słonecznego. Liście herbaty przetwarzane na Matchę to tzw. „Tencha”. Mieląc liście Tencha w kamiennym młynie, uzyskuje się gładki i drobny proszek, który to właśnie jest pyszną matchą o łagodnym smaku z małą goryczką i bogatym umami. W historii Japonii jest wiele wzmianek o wybitnych osobach pijących herbatę Matcha. Był to od zawsze napój niezbędny w chwilach świętowania i rozrywki.

Co jest bardzo smutne, to tania Matcha, która jest obecnie popularna na rynku w Europie, nie jest wytwarzana z liści herbaty ze specjalnych osłoniętych upraw, ale z herbaty, która jest wytwarzana przez proste sproszkowanie tanich liści zielonej herbaty za pomocą maszyny.

Naszym celem w MON TEA jest dostarczanie naszym klientom herbaty Matcha o najlepszej jakości i smaku, dlatego liście herbaty używane w matcha firmy MON TEA pochodzą tylko z oryginalnych liści Tencha, które tworzą wysokiej klasy organiczną matcha drobno zmieloną w młynie kamiennym.

tea-4.jpg

玉露 GYOKURO

Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.

Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.

Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.

tea-5.jpg

煎茶 SENCHA

Sencha to jedna z najczęściej pitych herbat w Japonii, którą smakosze delektują się każdego dnia.

Gyokuro to jeden z rodzajów herbaty sencha, uważany za najlepszą herbatę japońską.

Sencha i gyokuro pochodzą z tego samego drzewa herbacianego. Istnieją jednak różnice w metodach uprawy, w wyniku czego występują różnice w smaku. Sencha rośnie na słońcu od momentu kiełkowania do momentu zbioru. Gyokuro jest uprawiane na zasłoniętych polach, chroniona od światła słonecznego najwcześniej od początku kiełkowania lub przynajmniej na około 3 tygodni przed zbiorem.

Sencha uprawiana na słońcu ma orzeźwiającą goryczkę, aromat oraz orzeźwiający smak. Gyokuro uprawiane w cieniu słońca to herbata, która ma mniej goryczki i pozwala cieszyć się głębokim bogactwem smaku i umami.

Sencha to herbata o bardzo delikatnym smaku, której właściwe zaparzenie jest dość trudne.

Im wyższa jakość liści herbaty, tym niższa temperatura wody potrzebna jest do zaparzania.

Gyokuro warzone jest w wodzie o temperaturze ok. 50-60 stopni Celsjusza. Zaparzanie jej we wrzątku negatywnie wpływa na jej smak.

tea-6.jpg

焙じ茶 HOJI CHA(茶葉)

Japońska herbata wytwarzana przez prażenie liści zielonej herbaty, o łagodnym smaku i z mniejszą goryczką. Ma mniej kofeiny przez co jest idealna dla dzieci. Hojicha daje napar w kolorze brązowym łagodnym, orzeźwiającym smaku i umami. Można ją pić w dużych ilościach ponieważ zawiera mało kofeiny i aminokwasów. Herbata hojichą, wyróżniane są jej dwa rodzaje i smaki w zależności od części liści z których powstaje i tak "hojicha" powstała z prażonymi liści i "kukihojicha" z prażonych łodyg. „Hojicha” ma intrygujący zapach, który działa bardzo uspokajające dzięki zawartym w niej pirazynom i furanom.

tea-7.jpg

玄米茶 GENMAI CHA

GENMAI CHA jest to herbata będąca mieszanką liści sencha i prażonego brązowego ryżu. To popularna japońska herbata o aromatycznym i bogatym smaku.

tea-8.jpg

烏龍茶 OOLONG CHA

To przedstawiciel typowej herbaty chińskiej. Jest to herbata pół-fermentowana zwana herbatą niebieską a nie zieloną. Jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty w Japonii. Jest aromatyczna i z lekką goryczką, a popularność zyskuje jako herbata najlepsza do picia podczas posiłków. Herbata którą mamy w ofercie jest najwyższej klasy herbatą Oolong, idealną do chińskiej ceremonii herbacianej. Jest to Herbata wyróżniająca się od tych dostępnych na rynku najwyższą jakością i gatunkiem.

tea-9.jpg

Jak zaparzyć pyszną herbatę

Gyokuro : 50ml wody (50-60℃) / Czas zaparzania: 3 minuty

Jo Sencha : 100ml wody (60-70℃) / Czas zaparzania: 1 minuta

Sencha : 150ml wody (70-80℃) / Czas zaparzania: 1 minuta

Genmaicha : 150ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania : 30 sekund

Hojicha : 150ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania : 30 sekund

Oolong tea : 100ml wody (90-100℃) / Czas zaparzania: 2 minuty

Japońska herbata znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Ma właściwości dietetyczne i kosmetyczne.

Ciesz się zdrowym i pysznym herbacianym życiem z MON TEA.